Olika ull

Nu är det skönt med ull!

Hej på er! Så vackert ute…och så isande kallt! På min morgonpromenad idag stannade jag till vid våra får. De är av rasen Gutefår, och de går ute hela vinter. Då vill det ju till att ha bra päls, och se, det har de! Den växer och blir så tjock (och tovig) att det faktiskt är helt omöjligt att använda den till något.

 

Men ull får andra får, kan man ju använda och hos oss i butiken kan du så här års hitta en hel del ullplagg. Vi har ulltröjor, ullkoftor, ullkappor, ullkjolar, ullbyxor, ullmössor, ullcaper mm mm.

Ull är ju ett underbart material och det finns ju många olika slags ull. Merinoull, som är ett av de mjukaste och skönaste (enlig mig) lammull, shetlandsull mm. Sen har vi ju getullen/päls/fäll, cashmere, som ju är ännu mjukare och skönare,  än allt annat.

Gemensamt för all ull är att de har en helt unik värmeförmåga, och för att behålla den är det viktigt att vi sköter om ullen.

1. Tvätta inte i onödan. Om du måste tvätta så ska du använda ett tvättmedel som inte tvättar bort fettet i ullen. Vi rekommenderar “Washologi-fintvättmedel”

Du köper det numera hos oss och det är bra för alla naturmaterial, även silke. Kostar 159 kr och det är väldigt drygt.

Men bäst av allt är ju att vädra, det mår ju kläderna allra bäst av.

När det gäller ull så är det ju också så att det är ett levande material, och ullen vill ju gärna ulla av sig, dvs “nopporna” som blir ibland,  är överbliven ull, som man kan noppa bort. Detta gör du bäst genom att använda en sån här:

När du så har noppat bort ullnopporna så kommer de oftast inte tillbaka.

Nu följer några bilder på en del av ullutbudet vi har hos oss just nu.

Ha en fin dag!

Kram från Mig

“Far, får får får?, Nej får får inte får, får får lamm!” Kunde inte låta bli…hihi

 

Leave a Reply